Maak je website sneller en veiliger met CloudFlare

Je website sneller maken en tegelijkertijd beveiligen tegen aanvallers? Dat is makkelijker dan je denkt. CloudFlare is een dienst waar je heel eenvoudig je website aan kan koppelen, waarna je website sneller werkt, en beveiligd is tegen veelvoorkomende vormen van aanvallen.

Wat is CloudFlare precies?

CloudFlare is een combinatie van diensten. Om te beginnen is CloudFlare een DNS-provider. DNS (Domain Name System) is het systeem waardoor je computer weet waar hij een bepaalde website kan vinden, of naar welke server een e-mail verzonden moet worden. Kort uitgelegd vertaalt een nameserver (zo heet een server die gebruikt wordt voor DNS) een webadres, zoals bijvoorbeeld conkreetinternet.nl, naar een IP-adres. En dit IP-adres is het unieke adres van de server waar de website op gehost is. Normaal gesproken maak je gebruik van de nameservers van het bedrijf waar je je domeinnaam registreert, maar je kan deze taak ook overdragen aan een andere nameserver, in dit geval de nameservers van CloudFlare. Zodra je je domeinnaam hebt ingesteld om de nameservers van CloudFlare te gebruiken, loopt al het internetverkeer naar je website via de servers van CloudFlare.

Content Delivery Network

Omdat na het configureren van je domeinnaam al het verkeer via CloudFlare loopt, kunnen zij daar verschillende diensten op toepassen. Een van die diensten is een CDN, een Content Delivery Network. Een CDN slaat op verschillende plekken de inhoud van jouw website op. Als een bezoeker jouw website bezoekt, kan het dus zijn dat deze bezoeker jouw website niet ziet op de server waar je deze host, maar dat hij of zij een tijdelijke opgeslagen kopie van de opgevraagde pagina op een van de servers van CloudFlare ziet. De servers van CloudFlare zijn enorm snel, en kunnen het verkeer veel sneller en veel meer verkeer verwerken dan de server waar de website daadwerkelijk op draait, waardoor je website veel sneller is. Een ander voordeel is dat de servers verspreid zijn over de hele wereld. Een bezoeker uit de VS krijgt dus de website geserveerd vanaf een server in de VS, zodat de website niet helemaal in Europa opgevraagd hoeft te worden.

 

Bron: support.cloudflare.com

Beveiligen met CloudFlare

Omdat al het verkeer naar jouw website via CloudFlare loopt, kunnen ze naast het versnellen van de website, ook het beveiligen regelen. De website zelf staat niet rechtstreeks meer in verbinding met het internet, en CloudFlare kan reguleren wie jouw website wel of niet mag bezoeken. Daarnaast bieden ze bijvoorbeeld ook een “Under attack” modus aan, waarmee je je website met één klik “op slot” kan zetten. Iedereen die dan je website wil bezoeken moet eerst een recaptcha invullen, om te bewijzen dat het een echte bezoeker is, en geen bot of aanvaller. Ook biedt CloudFlare beveiliging tegen DDOS aanvallen, om te voorkomen dat iemand je website offline kan halen door er veel verkeer op af te vuren.

CloudFlare gebruiken

Om CloudFlare te gebruiken moet je de volgende stappen doorlopen:

  • Een account aanmaken op cloudflare.com.
  • Je domeinnaam toevoegen in CloudFlare.
  • Alle DNS-records van jouw domeinnaam invullen. CloudFlare scant bij het toevoegen van je domeinnaam de huidige DNS-records, dus meestal hoef je dit zelf niet te doen.
  • De nameserver-adressen van je domeinnaam aanpassen naar de nameserver-adressen van CloudFlare.

Mocht je zelf niet precies weten waar je moet beginnen, of heb je geen idee hoe je de nameserver-adressen van je domeinnaam moet aanpassen, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag bij het inrichten van CloudFlare, om je website sneller én veiliger te maken.