WordPress tips voor beginners

In de ruim 15 jaar dat ik werk met WordPress, heb ik een hoop ervaring opgedaan met dit pakket. In het begin lijkt het altijd simpel. Even WordPress installeren, thematje kiezen, en we kunnen vooruit. Maar in de praktijk valt dit vaak tegen.

Het grote voordeel van WordPress is ook meteen het nadeel

Het lijkt een uitspraak van een bekende voetballer, maar de uitleg is eenvoudig. WordPress is in de basis erg simpel. Je kunt pagina’s maken en berichten schrijven. Je bezoekers kunnen reageren op deze berichten en pagina’s. Standaard kun je kiezen uit drie thema’s die WordPress bij een nieuwe installatie levert. Dat is het dan zo’n beetje. Wil je een andere look-and-feel, dan kun je een gratis thema kiezen, of een thema kopen. Wil je meer functionaliteit? Dan kun je plugins installeren. Ook plugins zijn verkrijgbaar in de smaken gratis en betaald. Het nadeel hiervan is dat iedereen deze thema’s en plugins kan maken, en er geen algemene controle op de kwaliteit is.

1. Thema’s

Iedereen kan WordPress thema’s maken en verkopen. De kwaliteit wordt door niemand gecontroleerd. Dus als je pech hebt, kies of koop je een thema dat niet deugt. Dit is niet alleen weggelegd voor beginners, maar ook voor de wat meer ervaren WordPress gebruiker. Je weet niet hoe goed een thema is, totdat je deze geïnstalleerd hebt (en misschien wel geld voor hebt betaald). Dit is mij ook vaak genoeg overkomen. Ik bezit veel thema’s die ik nooit gebruikt heb, omdat de kwaliteit erg tegenviel.

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een thema?

Als ik een WordPress website niet op maat bouw, maar een thema gebruik, dan kijk ik op ThemeForest. Dit is een soort van marktplaats voor thema’s en plugins. Als je onder het kopje WordPress kijkt naar de Popular Items weet je in ieder geval zeker dat je kiest uit thema’s die door veel mensen gebruikt worden, en ook beoordeeld zijn door de gebruikers. Het is nooit een 100% garantie, maar het zijn zeker geen slechte thema’s. Een thema dat ik zelf van harte aanbeveel is X | The Theme.

Wil je liever geen geld uitgeven? Kijk dan eens bij de populaire thema’s op de website van WordPress zelf. En heb je een thema geprobeerd, maar bevalt het niet? Verwijder het thema dan! Een WordPress website kan enorm traag worden als je veel thema’s geïnstalleerd hebt, ook als je deze thema’s niet gebruikt.

2. Plugins

Voor plugins geldt hetzelfde verhaal als voor thema’s. Kijk voor betaalde plugins op CodeCanyon. CodeCanyon is een broertje van ThemeForest, alleen koop je hier plugins in plaats van thema’s. In een eerdere post heb ik een opsomming gemaakt welke 10 plugins ik veel gebruik, en die lijst is nog steeds actueel. Je kan deze lijst hier bekijken.

Bij plugins is het belangrijk dat je er niet te veel installeert. Teveel plugins maken je website traag, en kunnen conflicten veroorzaken. Ook hier geldt, heb je een plugin niet meer nodig? Verwijder deze dan. Een gedeactiveerde plugin kan nog steeds je website vertragen of conflicten veroorzaken.

3. Updates

Een ander probleem wat we vaak tegenkomen is het updaten van thema’s en plugins. Als je wekelijks even de updates uitvoert kan er niet veel fout gaan. Als je kleine stapjes maakt in de versies veranderd er vaak niet heel veel. Het probleem ontstaat vaak als je lang niet geupdate hebt. De verschillen met de nieuwste versie zijn dan vaak zo groot, dan er conflicten of andere problemen kunnen ontstaan. Ik adviseer dan vaak om eerste een backup te maken van je volledige website. Dit kan bijvoorbeeld met de plugin BackUpWordPress. Na het maken van een backup voer je de updates een voor een uit. Na elke update controleer je of je website nog werkt. Is dit het geval? Dan kun je de volgende update uitvoeren.

Heb jij een vraag over WordPress? Laat het me dan weten in een reactie onder dit bericht, of stuur me even een mailtje. Ik beantwoord je vraag dan graag als bericht in ons blog, zodat we er een ander misschien ook mee vooruit helpen!