WordPress multisite

Onlangs hebben wij voor elke basisschool binnen Qliq Primair Onderwijs uit Helmond een nieuwe website opgeleverd. Voor dertien scholen om precies te zijn. Het zijn dertien websites die hetzelfde thema gebruiken, waarin de beheerders de kleuren kunnen aanpassen, en hun eigen logo kunnen toevoegen, om zo de website aan de eigen huisstijl te kunnen laten voldoen. Maar hebben we daar dertien WordPress installaties voor nodig gehad, op dertien hosting-accounts? Nee, gelukkig niet, want we hebben gebruik gemaakt van de WordPress functionaliteit om een zogenaamde WordPress multisite op te kunnen bouwen.

Visuele voorstelling van een WordPress multisite. Eén centrale WordPress installatie waar vanuit meerdere verschillende WordPress websites beheerd kunnen worden.

WordPress multisite of netwerk?

Er is geen verschil tussen een WordPress multisite of netwerk. Het is gebruikelijk dat we het een WordPress multisite noemen, maar WordPress zelf noemt het een WordPress netwerk. Wat is het precies? Het is één WordPress omgeving met twee type beheersomgevingen. De eerste beheersomgeving van een WordPress multisite is voor de zogenaamde netwerkbeheerder. Deze omgeving is bedoeld om:

 • websites aan te maken en domeinen te beheren,
 • thema’s te installeren,
 • plugins te installeren,
 • gebruikers aan te maken en rollen toe te wijzen,
 • de algemene instellen van het netwerk aan te passen,
 • en om centraal updates uit te voeren.

De tweede omgeving is de gebruikelijke WordPress admin, waarin een website beheerder de sites kan beheren waartoe hij of zij toegang heeft. Want dat is een van de voordelen. De netwerkbeheerder kan een gebruiker aanmaken, en toewijzen aan een of meerdere websites binnen het netwerk.

De voordelen van een WordPress multisite

 • Meerdere websites beheren vanuit één WordPress omgeving
 • Slechts één hosting-account nodig
 • Gebruikers kunnen toewijzen aan een of meerdere websites binnen het netwerk
 • Centraal thema’s en plugins installeren voor alle websites binnen het netwerk
 • Centraal alle updates uit kunnen voeren voor alle websites binnen het netwerk
 • Eenvoudig te migreren, je hoeft technisch gezien maar één fysieke website te verhuizen

Heb jij ook meerdere websites die je graag vanuit een centrale plek wil beheren, of wil je besparen op je hostingkosting door al je losse websites samen te brengen in één fysieke WordPress website? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op 085 – 303 74 20 of via [email protected].