WordPress website langzaam?

Het is een veelgehoord probleem: mijn WordPress website is langzaam. Hier kun je verschillende dingen tegen doen, er zijn verschillende oplossingen voor.

Plugins

WordPress zelf is snel. Als je WordPress installeert, het standaard thema gebruikt, en geen plugins installeert, blijft dit ook zo. Bij elke plugin die je installeert wordt WordPress weer een klein beetje langzamer. Let dus goed op de hoeveelheid plugins die je installeert. Beperk dit tot het noodzakelijke, en verwijder plugins die je getest hebt zodra je ze niet meer nodig hebt.

Thema’s

Er zijn duizenden thema’s voor WordPress te koop. Het ene thema is nog uitgebreider dan het andere, met enorm uitgebreide control-panels om zelf je logo toe te kunnen voegen, de kleuren te kunnen wijzigen en het lettertype aan te passen. Het voordeel van een flexibel thema is ook meteen het nadeel: hoe meer instellingen een thema heeft, hoe langzamer je WordPress website uiteindelijk wordt. Enkele tips bij het uitzoeken van een thema:

  • Kies een thema wat op het eerste gezicht al aan 90% van je wensen voldoet.
  • Vermijd thema’s waarvan de maker de enorme flexibiliteit prijst.
  • Thema’s met veel verschillende kleurstijlen zijn vaak langzaam.
  • Bekijk altijd goed de reviews en de hoeveelheid support-vragen!

Pagebuilders

Veel thema’s zijn tegenwoordig voorzien van zogenaamde “pagebuilders”. Hiermee kun je makkelijk een pagina indelen in rijen en kolommen, om je website een meer dynamische uitstraling te geven. Wij hebben al verschillende pagebuilders gebruikt, maar de pagebuilder die het snelst werkt, en die het je website het minste vertraagt is de Visual Composer van WP Bakery. Zoek dus bij voorkeur een thema uit waar deze pagebuilder in is verwerkt.

Cache je website

Heb je al een volledig ingerichte website, en gebruik je al een thema en verschillende plugins, dan kun je overwegen om de W3 Total Cache plugin te installeren. Deze plugin zorgt er automatisch voor dat de informatie op je website tijdelijk wordt opgeslagen, zodat bij het aanroepen van een pagina deze statisch geladen kan worden, in plaats van dat alle informatie elke keer uit de database moet worden opgehaald. Op de websites waar wij dit toepassen wordt de laadtijd bijna altijd minstens gehalveerd.

Het installeren en configureren moet wel zorgvuldig gebeuren. Als dit niet goed gebeurd kan je website niet goed meer werken.

Als je hulp nodig hebt bij het configureren en installeren van deze plugin kun je contact met ons opnemen. Bel 085 – 303 74 20, wij vertellen graag wat de mogelijkheden zijn.

Conclusie

De makkelijkste oplossing voor een snelle WordPress website is na dit verhaal voor de hand liggend: gebruik WordPress met een niet-flexibel (op maat gemaakt) WordPress thema, en installeer alleen de meest noodzakelijk plugins. De W3 Total Cache plugin is een goed alternatief, het zal de performance van je website aanzienlijk verbeteren.

Heb je vragen over het sneller maken van je WordPress website, of wil je dit graag door een ander voor je laten doen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Bel 085 – 303 74 20, of mail ons op [email protected].